NOVA GODINA CAPADOCCIA

NEW YEAR CAPADOCCIA Sedmodnevno putovanje

DATUM: 27.12.2023.

CIJENA: 2.948,86 KM

POLAZAK: ZRAČNA LUKA ZAGREB

 

PLAN I PROGRAM:

1. dan: ZAGREB-ISTANBUL

Okupljanje na aerodromu “Franjo Tuđman” dva i po sata prije leta. Za Istanbul letimo u 09:15. Dolazak u 13:30. Let za Nevşehir u 19:30. Dolazak u Nevšehir u 20:50 i transfer do smještaja u Kapadokiji. Slobodno vrijeme. Noćenje.

2. dan: Let balonom i tradicionalno tursko veče

Zvuči kao prekrasno iskustvo koje će vam se sigurno urezati u sjećanje. Vožnja balonom preko Kapadokije pružit će vam nevjerovatan pogled na jednu od najfotogeničnijih regija na svijetu, dok će vam tradicionalno tursko veče donijeti ukusnu hranu i bogato kulturno iskustvo.

Evo nekoliko dodatnih informacija koje biste možda željeli znati:

Vožnja balonom iznad Kapadokije: Ova vožnja balonom na vrući zrak često počinje rano ujutro, tako da možete uživati ​​u izlasku sunca iznad prekrasnog krajolika Kapadokije.
Preporučljivo je nositi topliju odjeću jer jutarnji zrak može biti svjež.
Budite spremni za rani početak, jer je ovo iskustvo posebno zbog čarolije jutarnjeg svjetla.

Tradicionalno tursko veče: Pećinski restorani su tipična karakteristika regije Kapadokije i pružiće vam jedinstveno okruženje za ručavanje.
Turska kuhinja je bogata raznim ukusima, uključujući mesne, povrtne i mliječne specijalitete. Probajte različita tradicionalna turska jela.
Trbušni ples i drugi tradicionalni plesni nastupi često su dio zabave za večerom. Možda ćete čak imati priliku naučiti neke osnove trbušnog plesa!
Uživajte u ovim divnim iskustvima i stvorite trajne uspomene u Kapadokiji!

3. dan: Obilazak konjima i safari džipovima

Ovaj dan zvuči kao pravo avanturističko iskustvo u prekrasnom krajoliku Kapadokije. Evo nekoliko napomena koje biste trebali uzeti u obzir za ove neobavezne obilaske:

Jahanje: Ako niste iskusan jahač, ne brinite, većina ovih tura je pogodna i za početnike. Obavezno nosite odgovarajuću odjeću i obuću za jahanje kako biste bili udobni tokom vožnje.
Budite pažljivi prema konjima i slijedite upute vodiča kako biste osigurali sigurnost svih sudionika.

Jeep safari: Ovo je odličan način da istražite skrivene kutke Kapadokije, ali budite spremni na prašinu i grube terene dok se vozite džipovima. U zavisnosti od sezone, večernje temperature mogu biti niže, pa se pobrinite da imate dovoljno slojeva da ostanete topli. Ne zaboravite fotoaparat ili mobilni telefon kako biste snimili prekrasan pogled na Kapadokiju.

4. dan: Srce Kapadokije

Nakon doručka, idemo na fakultativni izlet – srce Kapadokije. Kada bi se naziv ove povijesno vrlo važne regije preveo na hrvatski, to bi značilo “zemlja lijepih konja”. Vekovima su se na ovim prostorima mešali uticaji Perzije, Aleksandra Velikog, rimskih vladara i ranih hrišćana, dok je danas ovaj region deo Turske i važna turistička destinacija. Karakteriziraju ga neobične geološke formacije uklesane u bijeli kamen (bijeli vulkanski pepeo). Izlet započinjemo odlaskom do obližnjeg vidikovca s kojeg se pruža prekrasan pogled na Göreme. Posjećujemo i Muzej na otvorenom Zelve. Nastavljamo avanturu i posjećujemo Čavušin, staro slikovito grčko selo sa autentičnim i napuštenim grčkim kućama. Pauza za ručak u gradu Avanos. Nakon pauze u Avanosu, krećemo prema Paşabağu – lokalitetu sa neobičnim gljivarskim formacijama! Paşabağ se naziva i dolina monaha zbog crkve Svetog Simeona, koja se nalazi u samoj dolini. Paşabağ prati fascinantna dolina mašte: dolina Devrent, prepuna prirodnog crvenog kamena.

5. dan: Mistična tura i doček Nove godine

Fakultativni izlet – Mistična tura. Dan posvećen istraživanju ljepote Kapadokije! Prvo, obilazimo vidikovac u Göremeu (Göreme Panaroma), gdje uživamo u nevjerovatnim i jedinstvenim pogledima. Odatle nastavljamo obilazak podzemnog grada Derinkuyu, najvećeg i najdubljeg podzemnog utvrđenog naselja. Posjećujemo i katedralu Selima – najveći kameni manastir u regionu. Pravimo pauzu za ručak i jedemo ukusne domaće specijalitete. Nakon ručka, pješačenje uz rijeku Melendiz u kanjonu Ihlara. Na kraju, posećujemo Dolinu golubova, koja se nalazi u Učisaru i nudi jedan od najlepših panoramskih pogleda u ovom delu sveta. Povratak u smještaj. Spremamo se za najluđu noć u godini!

6. dan: Quad tour

Danas imamo priliku za fakultativno vožnju quad-om kroz ovo čarobno tursko područje! Naravno, vožnja će se održati u popodnevnim satima kako bismo svježi i spremni krenuli u našu prvu avanturu 2024. godine! Ova jedinstvena tura će vas odvesti kroz neke od najljepših područja, uključujući Göreme, dolinu Güllüdere, Dolinu ljubavi i selo Vuavuşin. Tokom ove avanture imaćemo priliku da dočekamo zalazak sunca, nakon čega se vraćamo u prenoćište.

7. dan: Napuštanje smještaja i povratak

Ostavljamo smeštaj, prevoz do aerodroma Nevšehir. Let za Istanbul u 09:45. Dolazak u Istanbul u 11:15 sati i transfer na let za Zagreb u 19:00 sati. Povratak u Zagreb u 19:05 i kraj putovanja.

Šta je uključeno u cijenu:

Smještaj
Prevoz avionom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Istanbul sa uključenim taksama i prtljagom
Prevoz avionom u ekonomskoj klasi na relaciji Istanbul – Nevšehir sa uključenim taksama i prtljagom
Prevoz od aerodroma do smeštaja u Kapadokiji
Prevoz od smeštaja do aerodroma u Nevšehiru
Prevoz avionom u ekonomskoj klasi na relaciji Nevšehir – Istanbul sa uključenim taksama i prtljagom
Prevoz avionom u ekonomskoj klasi na relaciji Istanbul – Zagreb sa uključenim taksama i prtljagom
Doručak

Fakultativni izleti:

Tradicionalno tursko veče: 40-45 €
Let balonom: 220-280 €
Jeep safari: €35
Obilazak konja: 40 €
Srce Kapadokije: 60-70 €
Mistična tura: 60-70 €
Četvorokrevetna tura: 25-40 €

Nije uključeno u cijenu:

Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se dogovoriti u agenciji)
Individualni troškovi putnika tokom putovanja
Fakultativni izleti i ulaznice za kulturno-istorijske spomenike

Tour Booking

    NAŠE TURE

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat.